5/03/2011

~Hayat~


segala puji-pujian hanya untuk Allah, Tuhan Yang Maha Esa, Dia, tempat bergantung, tempat mengadu, tempat memohon pertolongan..

dah lama tak jenguk blog sendiri. tak tahu nak tulis apa.

kebelakangan ini, aulia banyak berfikir, banyak mengkaji, banyak menanya, cuba mempratikkan sedaya yang mampu apa yang telah dipelajari..hm. cakap soal masa, aulia rasa sangat-sangat ralat. huhuh..sedih.

tapi cuba kita fikir? apa nilaian kita pada hidup sebenarnya?

ramai yang menilai kejayaan hidup dengan betapa bagusnya kerjaya kita, banyaknya harta kita, bahagianya kita, dengan itu, bermakna kita telah berjaya di dunia.

tetapi amat kurang sekali yang menilai pencapaian hidupnya dari segi bekalan untuk ke akhirat. bila kita mengaji, solat, dan melakukan ibadah dan kebajikan lain (yang mana kadang kala agak mencuri masa kita daripada study, kerja, urusan dunia) adakah kita rugi?? kita mungkin tak dapat makan di restoran hebat2 sebab duit pun xcukup, tapi, adakah kita tak dapat apa-apa?

akhirat. sentiasalah berkunjung selalu ke kota akhirat. berfikirlah, sebelum melakukan apa-apa tindakan, apakah ia menyumbang kepada bekalan akhirat kita. kerana, setiap amal baik yang dilakukan itu adalah ibadah. kerja yang dilakukan dengan beramanah juga merupakan ibadah, insyaAllah dikurniakan pahala. seiring dengan itu, tambahlah dengan amalan-amalan lain.

ilmu. medan ilmu memang sangat luas. di mana-mana pun ada ilmu. walau pada seorang pengemis, kita mampu belajar sesuatu daripadanya! alangkah bagusnya perbualan kita sehari-hari berkisar tentang ilmu, atau sekurang-kurangnya mampu menjadikan diri kita lebih baik sebelum ini smada dari segi kerohanian atau keilmuan.

apa yang aulia nak cakap di sini ialah..huhu (point yang amat berterabur) ialah..

hidup; selagi mana kita masih bernyawa, jadikanlah setiap inci kehidupan kita itu adalah ibadah. bila bersembang dengan orang, niatkanlah untuk merapatkan silaturahim, jauhkanlah mengumpat. bila bekerja, lakukanlah kerja kerana Allah dan amanah. bukan kerana nak pass exam semata, atau nak pujian dll. janganlah sempitkan skop ibadah kita dengan "solat, puasa zikir je baru dapat pahala". berasabar dengan dugaan juga merupakan pahala.

wallahualam.

0 bisikan:

Post a Comment

 

Fatimah Zahra Hanan Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino