2/09/2011

Perjuangan.


Bismillahirrahmanirrahim.

segala yang berlaku adalah menurut keizinan Allah jua.
"Katakanlah Muhammad "Aku tidak kuasa menolak mudarat dan mendatangkan manfaat kepada diriku, kecuali apa yang Allah kehendaki."......" (Yunus: 49)

Hidayah, hanya Allah yang berhak memberinya, dan Dialah juga yang menariknya. Wahai tuhan yang membolak-balikkan hati kami, tetapkanlah kami di jalanMu..
"Dan di antara mereka ada yang melihat engkau. Tetapi apakah engkau dapat memberi petunjuk kepada orang yang buta, walaupun mereka tidak memperhatikan?" (Yunus : 43)


"Sesungguhnya Allah tidak menzalimi manusia sedikit pun, tetapi manusia itulah yang menzalimi dirinya sendiri." (Yunus : 44)


"Berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan maupun berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan Allah. Yang demikin itu adalah lebih baik jika kamu mengetahui." (At taubah : 41)

ini kuncinya. mudah2an terselamat daripada tipu daya syaitan.
"...dan mereka selalu memelihara solatnya" (Al an'am : 92)

"Siapakah yang lebih zalim daripada orang-orang yang mengadakan dusta terhadap Allah atau yang berkata "telah diwahyukan kepadaku," padahal tidak diwahyukan sesuatu pun kepadanya, dan orang yang berkata, "Aku akan menurunkan seperti apa yang diturunkan Allah." (alangkah ngerinya) sekiranya  engkau melihat pada waktu orang-orang yang zalim (berada) dalam kesakitan sakaratul maut, sedang para malaikat memukul dengan tangannya, sambil berkata "Keluarkanlah nyawamu." pada hari ini kamu dibalas dengan azab yang sangat menghinakan, kerana kamu mengatakan perkara yang tidak benar dan kamu menyombongkan diri terhadap ayat-ayatNya." (Al an'am : 93)

"Ingatlah pada hari ketika Allah mengumpulkan para rasul lalalu Dia bertanya "Apakah jawapan (kaummu) terhadap (seruan)mu?" Mereka menjawab, "Kami tidak tahu (tentang itu). Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mengetahui segala yang ghaib" (Al Maidah : 109)

"Dan sungguh, di antara mereka nescaya ada segolongan yang memutarbelitkan lidahnya membaca kitab, agar kamu menyangka yang (mereka baca) itu sebahagian dari kitab dan mereka berkata "itu dari Allah". mereka mengatakan hal yang dusta terhadap Allah, padahal mereka mengetahui." (Ali Imran : 78)


hikmahnya, sentiasa berusaha untuk dekat dengan Allah taala.
"Diwajibkan atas kamu berperang, padahal itu tidak menyenangkan bagimu. Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." (Al Baqarah : 216)

kerana Allah. 
"Maka laksanakanlah solat kerana Tuhanmu, dan berkorbanlah (sebagai ibadah dan mendekatkan diri kepada Allah)" (Al kauthar : 2)

0 bisikan:

Post a Comment

 

Fatimah Zahra Hanan Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino