1/02/2011

Penenang Jiwa


Apabila masalah hati melanda,
Terlalu banyak yang menimpa,
Satu harapan yang masih tinggal,
Buka Al-Quran untuk mendapatkan petunjuk!

dan...Ini yang Aulia jumpa.

Surah Ar Rum ayat 25 - 37

Ayat 25 :- kita begitu takut akan hala tuju kita yang seterusnya, "apa yang akan jadi?" "apa yang patut aku buat?" sedangkan Allah tu Maha Kuasa. tiada yang Mustahil bagi Allah! kenapa takut hidup di dunia?

Ayat 26:- segala apa yang ada semuanya adalah milik Allah! termasuk hati-hati manusia. andai kau menyeru ke arah kebaikan, tetapi tidak dipedulikan, siapakah pemilik hati itu? Allah! mahu seseorang berubah, Allah jualah yang berhak ke atas hati itu. bukan kita, bukan kita.

Ayat 27 :- Allah Maha Perkasa, Maha Bijaksana, tiada tandinganNya. tidak prlu takut akan makhluk. Bukan makhluk yang mengawal hidup kita. Tetapi Allah.

Ayat 28 :- Tidak layak taraf makhluk itu diletakkan setaraf dengan Allah swt.

Ayat 29 :- Pentingnya ilmu pengetahuan dalam menentukan sesuatu. bukan sekadar mengikut-ngikut keinginan kita. hukum sudah termaktub, syariat Allah perlu dipatuhi. mengapa nafikan hak Allah? semoga kita diberi petunjuk!

Jadi apa yang perlu dilakukan untuk
menenangkan jiwa yang takut ini?

Ayat 30 :- hadapkanlah wajah dgn lurus thadap Islam/ ikut seperti fitrah yang telah sedia Allah ciptakan untuk kita/ iaitu naluri beragama, kembalikan segalanya pada Allah. ikut kehendak Dia, InsyaAllah selamat. selagi kita tak mengundang kemurkaanNya, apa yang berlaku hanyalah ujian tanda sayang Allah.

Ayat 31 :- bertaubat! kedengarannya mudah, tetapi slalulah brtaubat akan kesalahan-kesalahan kita. bukan kadang2, bertaqwalah pd Allah yakni mnjauhi laranganNya dan mntaati perintahNya, laksanakanlah solat, jangan berlaku syirik! bila dah susah2, jangan pulak mintak tolong pada bomoh, contohnya.

Ayat 32 :- janganlah berpecah belah dan berbangga dgn jemaah yg kita sertai. jangan gaduh2 dan bermusuh-musuhan hanya perkara yang furu'. masing2 ada ijtihad masing2 kan? kita boleh brpecah hanya perkara berkaitan aqidah. contoh, kalau jemaah tu memang nyata syirik pada Allah, xbolehla kita ikut dia sekali. selain daripada itu, janganlah sewenang-wenangnya bermusuhan sesama manusia!

Mengapa memperbesarkan masalah?
lumrah manusia, dah dapat, lupa.
bila susah, terus putus asa.
jangan begitu!

Ayat 33 :- bila bahaya, tak mengapa mmohon pada Allah. jangan lupa Dia pula bila senang. jadilah hamba yang berbudi. Allah tak mintak balasan yang setimpal pun, cuma, panjatkanlah kesyukuran banyak2 pd Yang Maha Kuasa.

Ayat 34 :- bahaya istidraj-apabila tuhan berkata, "biarkan dia!" dek kerana kesombongan kita.

Ayat 35 :- Mengapa mesti mempersekutukan Allah? Mengapa sombong? Padahal semuanya kita pinjam daripada Dia.

Ayat 36 :-  Pandanglah akan nikmat ujian,, sekurang2nya dapat ujian, kita kembali pd Allah. kalau kita brterusan dlm kesenangan (istidraj) lepas tu mati, binasalah kita! xsmpat kmbali pd tuhan.

Ayat 37 :- Dalam mncari redha Allah, tunaikanlah hak kaum kerabat kita, orang2 miskin dan juga musafir. hidup yang mulia adalah hidup untuk memberi!

"Aku memohon ampun kpd Allah. Cukuplah Dia sebagai pelindung dan pemeliharaku. 
Yang menghilangkan kelaparan dan mengamankan jiwa daripada ketakutan"


0 bisikan:

Post a Comment

 

Fatimah Zahra Hanan Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino