10/29/2010

Siapa kacau siapa?


Siapa kacau siapa?

Alahai, bapak-bapak sekalian…
“Kak long buat cerita ni, sebenarnya nak tegur bapa-bapa” saya mula berceloteh menerangkan jalan cerita sebuah buku cerita kanak-kanak yang saya cadang untuk dikarang kemudian.

“Kenapa pula?” Abi dengan sungguh-sungguh bertanya soalan.

Saya menjawab soalan dengan soalan. “Berapa ramai hero-hero yang bergelar bapa di Malaysia baca buku bersama anak-anak?”

“Abi baca pa…”

“Orang kata di Malaysia lah!” laju saya menjawab. “Itu pun baca sebab dah kena paksa dengan Uwais”
Mama dan abi ketawa.

“Membaca buku adalah masa yang terbaik nak spend masa dengan anak-anak tau..” saya menyambung lagi.

“Tapi kalau tengok ya, ramai bapa-bapa susah nak baca buku dengan anak-anak. Ada, Cuma tak ramai. Kalau budak-budak minta dibacakan buku, mesti suruh baca dengan mak dia la, apala…” mama pula menambah.

“Yela, budak-budak suka pa baca dengan mak diorang” abi ketawa.

“Eh, ayah baca pun best tau. Sebenarnya kena balance ibu bapa kena baca dengan anak-anak. Cakap pasal spend time dgn budak-budak. Membaca tu satu contoh shj. Cuba tengok pula bila hero-hero bapak ni tengok tv ke, baca surat khabar ke…anak-anak kecoh sikit dia suruh pi jauh-jauh.”

“Ha, macam tengok bola ke. Berita lagilaaah..” mama menyampuk.

“Dah, habis kalau budak-budak tu ganggu, nak tengok macam mana? Kita, time diorang tengok kartun tak kacau pun. Kenapa bila kita nak tengok diorang nak kacau pulak?” Fuyoh, hujah pertama abi.

“Ini bukan soal siapa kacau siapa. Tetapi, sebenarnya anak-anak suka dan seronok dapat spend masa dengan mak ayah dia. Dia tak faham pun peraturan ‘ok, disebabkan abi tak kacau kita tengok kartun, kita pun jangan kacau masa abi tengok berita. Kita dok senyap-senyap je’ tak, diorang tak faham puun…bagi diorang, bila mak ayah tu tengok tv dengan diorang, diorang lagi welcome mak ayah, siap tokok tambah explanation lagi. Suka bila kita sama-sama share dengan diorang. Jadi, bila kita pula tengok tv ke buat apa-apa dia ingat seronoklah kalau kita share dengan dia…”mama menerangkan panjang lebar. Ok, dia cikgu. Kita dengar je…

“Tapi, orang dewasa ni tak suka share dengan anak-anak. Kalau boleh, nak diorang senyap, duduk diam-diam, tak riuh-riuh..sedangkan anak-anak nak rapat dengan kita. Tapi, kita yang menolak.”

Abi diam. Agaknya sibuk pikir kot camana nak tengok bola kalau afnan bebel 24 jam macam pembaca berita, uwais merengek-rengek kat kaki abi mintak perhatian dan belas kasihan supaya bukakan tin biskut, waiz pula suka gaduh dengan afnan; mulut mengalahkan perempuan bila berleter, isu nya hanya sidai tuala. =.=’  macam mana?

“Begini, boleh, kalau terangkan pada budak-budak ni, ok, kalau time berita; jangan siapa pun kacau. Itu kira prime time abi lah. Supaya diorang faham waktu tu, bukan waktu untuk ajak baca buku cerita ka, nak makan kari ka, nak tidur ke, sebab abi tengah tengok berita. Sama jugak peraturan ni boleh dibuat contohnya, waktu pagi bukan waktu tv. Boleh tengok tv, tapi waktunya adalah sekian-sekian pukul berapa.” Saya memberi cadangan.

Kami semua mengangguk. Habis sudah persidangan keluarga hawaina buat kali ke1167. Sekian.    
……………………………………………………………………………………………....................
Sedar atau tak sedar? Kita, sewaktu kecil bukan main setiap perkara yang kita lakukan mesti nakkan perhatian ibu bapa. Lompat lecak pun sibuk nak tunjuk kat mak ayah. Konon dah boleh jadi atlet sukan. Las-las kena marah sebab takut baju kotor.

Tapi, bila kita dah meningkat dewasa, kalau boleh semua benda nak berahsia dengan mak ayah. Ada juga antara kita yang berasa malu jalan tepi mak ayah. Tak kool lah, tak sporting lah. Apalah… hatta tengok tv (benda yang lazim semua keluarga buat) pun, kita, anak-anak berbisik dalam hati “apa mak ayah aku tengok cerita orang-orang muda ni? Tak sesuai langsung!” kadang-kadang kita yang segan nak duduk bersama-sama mereka. Kalau segan sebab cerita tu ada maksiat, lainlah.

Jadi, kepada anak-anak yang digelar permata oleh ibu ayah sekalian, tidak kiralah umur dah menjangkau sejauh mana pun, masih muda lagi ke, dah tua bangka ke, selagi ada masa dapat luangkan dengan ibu bapa, luangkanlah. Kalau kita dah bina ‘gap’ antara ibu bapa dan ahli keluarga lain, kita juga yang rugi.
Kepada mereka yang sudah bergelar ibu bapa pula, ingatlah. Kadang-kadang kita terlupa. Sibuk semata-mata mencari duit.    Bagi anak-anak, erti kasih sayang yang dimaksudkan adalah masa yang diluangkan antara ibu bapa dan anak-anak. Sebab itu kita hairan, kadang-kadang keluarga yang sederhana lebih bahagia daripada keluarga yang kaya raya. Saya tak kata miskin, kerana kemiskinan harta juga boleh beri tekanan pada semua ahli keluarga. Jadilah keluarga yang sederhana, ambil sekadar yang perlu. Masukkanlah dalam rancangan mingguan anda atau diari anda suatu waktu yang khusus untuk anak-anak. Solat dan makan berjemaah adalah waktu terbaik untuk bersama-sama anak-anak.

Kenalilah anak-anak anda. Jangan biarkan orang lain lebih memahami mereka daripada kita sendiri. 

0 bisikan:

Post a Comment

 

Fatimah Zahra Hanan Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino