10/31/2010

Kaum lelaki adalah pelindung terhadap wanita


Bismillahirrahmanirrahim..
“Kaum lelaki adalah pelindung terhadap wanita”

Indah bukan ungkapan ini?

 Ini adalah salah satu perintah yang diturunkan Allah untuk kaum lelaki demi menjaga keamanan dan keharmonian dunia. Malah dalam hal rumah tangga juga, salah satu prinsip yang perlu dipegang teguh demi menjamin keutuhan Rumah Tangga Muslim ialah MESTI berdasarkan prinsip ini  “Lelaki adalah qawwamun (bertanggungjawab/pelindung) ke atas wanita.” (An Nisa’ 4:34)

Sehinggakan Islam tidak membenarkan seorang isteri keluar rumah melainkan dengan izin suaminya. Hal ini bukanlah untuk mengongkong pergerakan wanita, sebaliknya memberi perlindungan dan jaminan kepada wanita. Yakni, apabila wanita tersebut keluar ke mana-mana, si suami tahu dan boleh bertindak sekiranya berlaku apa-apa yang tidak diingini terhadap isteri yang dicintainya itu. Kerana apa? Lelaki adalah qawwamun (pelindung) kepada wanita. Di dalam Al Quran, Allah telah memberi penanggungjawaban terhadap lelaki untuk melindungi wanita yang memang fitrahnya lemah lembut dan perlu dilindungi.

Sebagai lelaki, hal ini tidak harus dipandang enteng dan lewa. Amanah yang diberi perlulah digalas sebaiknya, dan bukan menggunakan ‘kuasa’ tersebut sewenang2nya. Ingatlah, kelak Allah akan bertanya tentang tanggungjawab kita!
Prinsip ini juga bukanlah tertakluk kepada hubungan suami isteri semata, tetapi termasuklah hubungan saudara mara, sahabat, kenalan dll. Islam amat melarang lelaki menghina wanita walau dengan apa cara sekalipun, bahkan jika hendak memukul isteri atau anak perempuan, diberi garis panduan agar mereka itu dapat dididik sekaligus tidak mencederakan. Begitu tingginya kedudukan wanita dalam Islam.

Nah, kaum wanita. Jika Islam begitu meletakkan kita pada kedudukan yang amat terhormat, mengapa kita dengan relanya menghinakan diri kita sendiri dengan mencontohi perangai wanita jahiliyah? (cth; buka aurat, couple, dll)
Pernah terjadi pada zaman Rasulullah, seorang yahudi daripada Bani Qainuqa’ mengusik seorang wanita Islam dengan mengikat hujung kain wanita tersebut sehingga auratnya tersingkap ketika beliau bangun. Lantas, mereka pun tertawakan wanita tersebut. Kebetulan terdapat seorang muslim lain yang lalu di situ dan membela wanita tersebut. Dia membunuh yahudi tersebut, dan dia juga terbunuh apabila Bani Qainuqa’ membalasnya kembali. Hal ini diadukan kepada Rasulullah, dan Rasulullah mengambil keputusan memerangi Bani Qainuqa’ dan menghalau mereka atas sifat mereka yang biadab itu.

LIHAT, seorang muslim dan khalifah islam begitu tegar dalam menjaga kehormatan seorang wanita dan tidak sanggup melihat wanita dihina. Banyak lagi kisah-kisah khalifah Islam yang membela kehormatan wanita. Bukan kerana cinta seorang wanita, lantas Negara pun terkorban seperti yang dipamerkan oleh pemimpin2 kafir yang mencintai seorang wanita, sanggup berperang mengorbankan nyawa tentera-tentera demi memperoleh cinta seorang wanita. Khalifah Islam membela wanita kerana wanita tersebut dihina, dicalari maruah, diperkotak katikkan keemuliaannya! Mana mungkin mereka sanggup berdiam diri?  Wujudkah lelaki yang masih bersifat pelindung sebegini? Pada zaman ini?

Ingin juga saya tegur di sini, perbuatan lelaki pada zaman yang serba ‘canggih’ ini, yakni tindakan sesetengah kumpulan lelaki yang suka melepak2, dan bersiul2 kepada wanita yg lalu lalang dengan tujuan untuk mengusik adalah tindakan yg memalukan malah bersifat rendah dan hina. Bukan begitu sikap seorang muslim terhadap saudara seislamnya. Apatah lagi kepada wanita bukan islam. Bukan akhlak sebegitu yang diajar oleh Rasulullah.

Seperkara lagi, bagi mereka yg ber’couple’, ramai yang mengaku cintakan dan sayangkan pasangan. Fikirlah wahai lelaki, anda tidak akan mencemari seorang wanita yang bakal menjadi permaisuri hidupmu dan menjadi ibu kepada anak-anakmu dengan menyentuhnya sebelum diberi jalan halal. Anda juga tak akan bercintan cintun seperti ‘dating’, gayut, bermadah cinta dll (anda fikir sendiri) kerana semua perbuatan itu hanya menjurus kepada kemurkaan Allah. Sanggupkah anda lihat kekasih yang anda cinta dibakar oleh api neraka? Cinta yang sejati akan melindungi kekasihnya daripada sebarang bahaya…bukankah begitu hukum cinta? Cinta bersifat melindungi dan berkorban. Ramai yang salah faham akan konteks ‘berkorban’. Oh, dalam bercinta, sanggup korban duit, masa, tenaga, untuk kekasih. Silap! Apa yg perlu anda korbankan ialah rasa nafsu anda untuk memiliki insan tersebut, peliharah perasaan suci itu, jangan kotori dia, ambillah kekasih anda dengan jalan yang halal, jalan yang diredhai Allah. Allah pasti mengurniakan kebahagiaan kepada anda. Insyaallah, percayalah pada janji-janji Allah!

'bercouple' hanya akan membuka pintu-pintu kemurkaan Allah dan jalan syaitan untuk menyesatkan kita terbuka luas. Jalan menghampiri zina sudah kita dekati, kunci pintu sudah ada dalam genggaman. Dan, ingatlah. syaitan cukup licik dalam mencampur adukkan yang hak dan yang batil. Orang-orang yang bertaqwa akan menjauhkan diri daripada perkara-perkara syubhah(diragui) .  Dan, orang-orang yang bertaqwa akan dikasihi Allah. Tak mahukah kita akan CINTA ALLAH? 
”Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar” (Ath Thalaq:2)
”Dan barangsiapa yang bertakwa kepada Allah nescaya Allah menjadikan baginya jalan kemudahan dalam urusannya.” (Ath Thalaq:4)

“tidak semestinya berkenalan sehingga 10 tahun dengn kekasih akan menjamin kebahagiaan rumah tangga.
Sudah banyak rumah tangga yg hancur walaupun hakikatnya mereka sudah lama bercinta sebelum berkahwin”

Fikirlah juga wahai wanita, anda akan melahirkan zuriat2 daripada rahim anda. Anda mahukan anak-anak yang comel, soleh dan solehah, rumah tangga yg bahagia, bagaimana mungkin anda mendidik anak-anak jika hidupmu sudah sedia bergelumang dgn dosa. Perkahwinanmu boleh jadi tidak diredhai kerana telah bermula dgn maksiat! Jangan jadikan perkahwinan anda sebagai pusara cinta…!!
Fikirlah dgn bijak…! Saudara-saudara yang ku kasihi sekalian…    

“Tindakan anda pada hari ini akan memberi kesan pada masa hadapan anda”

0 bisikan:

Post a Comment

 

Fatimah Zahra Hanan Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino